Niepoort, Vintage 2003

739,00  m/Moms
( 591,20  u/Moms )
ekskl. levering
2003 var en varm og svær årgang for producenterne i Douro dalen. Mange ekstreme dage, der resulterede i meget modne druer. Hos Niepoort skar Dirk Niepoort igennem og insisterede på at sortere alle overmodne druer fra. Derfor fremstår denne 2003 meget balanceret og elegant.
Vægt: 1.350
Lager: På lager
Log ind her for at købe

Endnu engang et pragteksemplar af en Vintage Port fra Niepoort. Mange anerkender i dag Niepoort for at være den bedste producent af Vintage Port til henlægning i laaang tid. Denne årgang 2003 er ikke nogen undtagelse.

Området og Producenten: Niepoort er et privatejet familiefirma, grundlagt i 1842. Hos Niepoort har familien stået for driften i fem generationer. Senest har Eduard Dirk van der Niepoort overtaget firmaet i 2005 da hans far Rolf gik på pension. Man har altid tilstræbt at to generationer har arbejdet sammen i firmaet for at bevare ånden og stilen i vinen. Dirk indtrådte i firmaet i 1984.

Dirk har fra start haft sine egne visioner som blev vakt under hans studietid i bl.a. Schweiz. Dirk, der også har arbejdet på vingårde i Californien,  vil gerne beholde stilen i huset, men samtidig forbedre tingene. Familiens produktion af portvine har altid været af meget høj kvalitet, vine med stor koncentration og lang holdbarhed. Huset Niepoort har i mange år været berømt for sine klassiske Portvine af meget høj kvalitet. Den tradition kan føres helt tilbage til 1842. Kodeordet i Dirks filosofi er at vinene skal have FRISKHED.

Vinen: Vintage Port produceres på druer, der kommer fra gamle vinstokke i Pinhão-dalen og Pisca-dalen. Beplantningen består mest af Touriga Franca, Tinta Roriz samt en del andre lokale druesorter. Vinstokkene som Niepoort høster sine druer fra er i gennemsnit mere end 70 år gamle og er plantet i skiferholdig jordbund.

Druerne håndplukkes i september og oktober og trædes, af både mænd og kvinder, med fødderne i lagares (lave granitkar). Når gæringsprocessen har opnået en del alkohol, men mosten stadig besidder store mængder naturlig sødme, tilsættes druespiritus og gæringen bringes til ophør. Dette skaber portvin med en alkohol styrke på 20 procent og en vin med høj restsukker.

De enkelte elementer lagres på fad i Douro dalen frem til foråret efter høsten, her fragtes de til lagerbygningerne i Gaia, hvor den endelig blanding og lagring foretages. Aftapning sker efter 2 år på fad, uden filtrering, hvorfor der udvikles et betydeligt bundfald med alderen.

2003 har her i 2011 udviklet sig flot, men skal dekanteres 3-5 timer i forvejen for at åbne op for smagen nu. Optimalt lægges denne i kælderen og åbnes ikke før 2023 og de kommende 50 år.

I Glasset: Intens lilla/rød i glasset med krydret duft af læder og noter fra fadet. Efter tid i glasset åbnes der op for stor moden frugt med blommer, brombær og læder. Smagen er kraftfuld og meget fyldig med tætte tanniner og god sødme balance. Lang eftersmag, der vidner om en stor vin.

Servering: Fantastisk Portvin til bløde ostetyper, gerne blåskimmel, kraftfulde chokolade desserter, en stor peber- eller grillbøf. Er også selvskrevet til småfilosofiske tanker, dybere meditation eller ren fornøjelse i godt selskab. Server v/10-12°C.

Pressen skrev bl.a.: En af de mest kompetente anmeldere af Portvin er fra USA og hedder Roy Hersh. Han har givet følgende udtalelse med på vejen:

2003 Niepoort – "immense and intense Niepoort once again. Clean, pure dark berry and floral aromas yield to a dark and brooding, full-bodied, round, complex and brambly huckleberry and boysenberry liquid pie. The enormous almost painfully puckering and astringent tannins show up late on the scene, to hold your mouth hostage. Indubitably, this is the most overtly tannic Port of the vintage with an insanely long finish that never quite actually does. Save this for the great grandchildren. Niepoort is at the top of their game, and for the third consecutive vintage, it is right at the top mix in 2003. 97+ points."

Land: Portugal
Område: Douro
Årgang: 2003
Type: Vintage Port
Druer: Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinto Cão, Tinta Francisca, Tinta Amarela, Sousão
Indhold: Portvin
Størrelse: 75.00 cl
Alkohol (%): 20.00

Der er endnu ikke nogen anmeldelser her. Vi vil være glade for hvis du vil anmelde som den første.

Tilføj anmeldelse:
Vi anbefaler